Broodpap en chili sin carne

Croutons, broodpap en chili sin carne

Het eetmoment is altijd een bijzonder moment in de zorg. Dat weet ik als geen ander. Ik heb een tijd als vrijwilliger bij het verzorgingshuis bij mij om de hoek gewerkt om te assisteren tijdens de avondmaaltijden. Daar leerde ik dat gezonde voeding niet alleen om jezelf, maar ook om je omgeving gaat. Voor mij was het logisch om me verder te verdiepen in duurzame voeding en nu geef ik bedrijven advies over het verduurzamen van de voedselketen. Hoe duurzaam voeding in de zorg eigenlijk?

Wat mij altijd opviel was de hoeveelheid brood die werd besteld. Het oude brood was nog lang niet op en de bakker kwam de volgende ochtend alweer vrolijk fluitend een lading nieuwe broden brengen. Het brood van de dag ervoor belandde in de vuilnisbak. Zonde! Waarom werd er niet wat minder brood besteld? Veel ouderen vinden brood juist lekkerder als het ouder is en kunnen het makkelijker eten. Als het brood echt oud is hoef je het ook nog niet weg te gooien. Je kunt er prima wentelteefjes van maken, croutons voor in de soep, of wat dacht je van ouderwetse broodpap? En weet je wat ik weleens doe met oud brood als ik geen tijd heb om er iets mee te doen? Dan vries ik het even in, zodat ik het later kan verwerken.

Vlees is voor veel mensen de belangrijkste maaltijdcomponent. Vooral rood vlees is niet goed voor de gezondheid én niet goed voor het milieu. Nu snap ik best dat je de bewoners niet opeens een veganistische tofuburger voor kunt zetten. Maar je kunt wel stapje voor stapje minder vlees eten. Zo kun je minder vlees gebruiken in een gerecht, dan scheelt al enorm. Gebruik bijvoorbeeld minder gehakt in de chili con carne. Misschien lukt het wel om na een tijdje een chili sin carne te maken. De kidneybonen zijn een goede eiwitbron.

Het hele jaar door kun je alle soorten groente en fruit kopen. Maar zeg nou zelf: het is toch niet nodig om maiskolven uit Kenia kopen, terwijl ze in het seizoen gewoon uit Nederland komen? In deze kalender staat precies wat de beste keuze is. Wist je trouwens dat diepvriesgroente ook helemaal geen slechte keuze is? Je moet de groente niet te lang in de vriezer laten liggen, want dat kost veel energie. Maar je kunt wel een precies afgepaste hoeveelheid klaarmaken en dat zorg weer voor minder verspilling.

Kortom: ik ben positief over duurzamer eten in de zorg! Ik daag jullie allemaal uit om slim in te kopen, niet te veel weg te gooien, minder vlees te eten én groente en fruit van het seizoen te kopen. Dan kunnen we samen echt het verschil maken!

Broodpap en chili sin carne 1
Over Debora van Zee
Debora is eigenaar van Food2Future en brengt voor bedrijven in kaart hoe zij ervoor staan op het gebied van milieu- en maatschappij en levert een concreet stappenplan om deze positie te verbeteren. www.food2future.nl